Explore Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS! Like it! Install it! Love it!

Pada 20/5 - hari Khamis yang lepas aku telah menerima satu bungkusan kecil dari Netherlands yang dikirim oleh Canonical Ltd yang mengandungi CD Ubuntu 10.04 Lucis Lynx LTS Desktop Edition. Aku telah tweet mengenainya di Twitter.

Ubuntu 10.04 Lucis Lynx LTS ialah operating sytem (OS) keluaran terbaru Canonical yang dilancarkan pada 29 April 2010. Ubuntu merupakan perisian sumber terbuka (open-source) atau bahasa mudahnya perisian percuma sebagai alternatif kepada Windows.
What is Ubuntu?
Ubuntu is an operating system built by a worldwide team of expert developers. It contains all the applications you need: a web browser, office suite, media apps, instant messaging and much more.

What does Ubuntu mean?
Ubuntu is an African word meaning 'Humanity to others', or 'I am what I am because of who we all are'. The Ubuntu distribution brings the spirit of Ubuntu to the software world.

- Keterangan lanjut sila lawati Ubuntu.com

Mengapa request CD sedangkan boleh download terus dari web?
Nilai eksklusif mempunyai CD Ubuntu original dari Canonical sendiri dan boleh menjadikannya sebagai koleksi. Sebelum ini juga, iaitu pada tahun lepas, aku telah menerima CD Ubuntu 9.04.
p/s: benda percuma, ambil sajalah. lol
Case + Cd
Envelope + Case
Case + CD + Keyboard

Ubuntu 10.04 LTS Boot Screen
Ubuntu 10.04 LTS Dark Theme

- Keterangan lanjut mengenai Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx)


Request CD Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) - shipit.ubuntu.com
Anda perlu Register/Log ini terlebih dahulu. Tiada sebarang caj dikenakan,  tetapi penghantaran akan mengambil masa dalam 5-6 minggu. p/s: dalam kes aku ini 3 minggu sahaja sudah sampai :D

atau anda boleh terus download .iso Ubuntu
Download Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) - ubuntu.com/getubuntu/download (700MB)+ Ubuntu mengeluarkan versi terbaru setiap 6 bulan (2 kali setahun). Nombor versi diambil daripada tahun dan bulan ianya dikeluarkan. Contohnya, versi pertama Ubuntu ialah Ubuntu 4.10 (Warty Warthog) yang dikeluarkan pada 20 Oktober 2004.

3 comments:

 1. Tahniah.. dan diharap terus menggunakan Ubuntu hehe
  memang sangat menarik

  ReplyDelete
 2. @syafrizal: biasanya aku biar Ubuntu nih bersawang jer.haha

  ReplyDelete
 3. ubuntu...!!!smart lawa la warna purple my peveret...huhuh b my follower yea

  ReplyDelete

Powered by Blogger.